W tym roku 2020/2021 nasza szkoła bierze udział w ogólnopolskim Programie ,, Dobrze Jemy”. Program skierowany jest do klas ,, 0” oraz I – III szkół podstawowych. Jego celem jest przede wszystkim edukacja w zakresie prawidłowego i świadomego żywienia oraz zachęcenie najmłodszych do gotowania. Projekt jest spójny z podstawą programową. Każda klasa otrzymała plakat osiągnięć wraz z naklejkami, a uczniowie mini książeczki, a w nich: listę umiejętności małego kucharza, miesięczny licznik warzyw i owoców, 10 zasad jak dobrze jeść, żeby dobrze żyć. W trakcie zajęć uczniowie uczą się czym jest ,, dobre jedzenie ” i dlaczego jest ważne dla zdrowia. Jednak edukacja kulinarna, czyli rozwijanie umiejętności praktycznych, związanych z gotowaniem i jedzeniem sprawiła uczniom najwięcej radości. Odbyły się warsztaty kulinarne – w klasie ,, 0 ” u p. Aldony Borek przedszkolaki wykonywały ,, jogurtowy przekładaniec ”, a także piekły pyszne, zdrowe ciasteczka. Klasa II a wraz z wychowawczynią Anną Makuch brała udział w warsztatach ,,naleśnikowe szaleństwo ”, a także już w trakcie nauczania zdalnego uczniowie wykonywali ,, jogurtowy przekładaniec”. Na pewno połączenie wiedzy i umiejętności dzieci daje najlepsze efekty edukacyjne.
Szkolny Koordynator Programu
Anna Makuch