W dniu 3 kwietnia uczniowie klas Ia i Ib pojechali na wycieczkę do Opatowa, słynącego z produkcji przepysznych krówek.
Naszym celem było poznanie procesu produkcyjnego cukierków krówek i zawodu cukiernika.
Pierwszym punktem programu była wizyta w kawiarence Krówkarenka, gdzie dzieci obejrzały film przedstawiający proces robienia krówek oraz przeszły szkolenie z zakresu ich zawijania. Następnie każde dziecko miało okazję spróbować swoich sił w zawijaniu swoich słodkości, które zabrali do domu zapakowane w specjalne kuferki. Po wcale niełatwej, jak się okazało pracy zostały zaproszone na słodki poczęstunek. Ze smakiem i uśmiechem na twarzy zajadały świeżutkie pączki polane masą krówkową. Na zakończenie wizyty w kawiarence każdy uczeń dokonał zakupów.
Kolejnym punktem wycieczki była wizyta w OSM. Tu dzieci miały okazję na żywo przez specjalne szyby zobaczyć, jak ten słodziutki smakołyk powstaje. Wielki podziw wzbudziły w nich panie krojące krówki i zawijające je w papierki. Tempo ich pracy przypominało bardziej maszyny niż ludzi, ponieważ jak nas poinformowała pani kierownik są panie, które w ciągu ośmiu godzin zawijają do sześciu tysięcy krówek.
To była udana, bardzo słodka i pouczająca wycieczka.
B. Miszczyk